The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Welkom bij de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie (ATKA)

Je publiek raken, ontroeren of aan het denken zetten door jouw verbeelding, fantasie en engagement. Door te acteren of te zingen, op een podium of via de camera, in het theater of daarbuiten. Op de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie (ATKA) studeer je in een community van getalenteerde generatiegenoten.

Live video call


Maak kennis met de opleiding.
Live zoom video call met studenten en artistiek leider Yvette Fijen.


Let op: Zoom installeren? Klik hier

Zaterdag 29 januari 11:00 - 12:00 uur
Live zoom video call met studenten en artistiek leider Yvette Fijen.

Zaterdag 29 januari 14:00 - 15:00 uur
Live zoom video call met studenten en artistiek leider Yvette Fijen.

Live chat

Zaterdag 29 januari
13:00 - 13:30 uur
15:30 - 16:00 uur

Stel je vragen in de live chat met studenten van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA).
Noortje Hoi! Ik wilde vragen hoe jullie de auditieprocedure hebben ervaren en of je nog tips hebt :)
Noa Haii, ik wilde vragen; is er een minimale leeftijd nodig om toegelaten te worden tot de opleiding
Noa Ook wil ik graag weten; maakt de vooropleiding uit? Ik kom van de mavo en wil dus eerst een mbo gaan doen.
Noa En dan mijn laatste vraag; heb ik specifieke vakken nodig voor deze opleiding?
ATD Stijn Hi! Mijn medestudenten hebben even problemen met inloggen. Ik ben Stijn en zit in ATKA2 en beantwoord alvast wat vragen.
Lizzy Hey allemaal! Ik ben Lizzy uit ATKA2
Noa Hallo! :)
ATD Mats Hallo allemaal! Ik ben Myrte uit ATKA 3
Lizzy Hey Noa! Er is geen officiële leeftijd. Ik geloof dat de jongste mensen minimaal 16/17 waren toen ze werden aangenomen. Wel is het zo dat het een grote stap is, dus het is fijn als je een beetje stevig in je schoenen staat. Ik was zelf 17 toen ik werd aangenomen, en ik heb niet het gevoel gehad dat dat vervelend was of iets.
ATD Stijn @Noortje: de auditieprocedure is vooral een wederzijdse kennismaking. De school kijkt of jij hier past en jij kijkt ook vooral of je jezelf hier ziet rondlopen. Een tip is om vooral lekker jezelf te zijn, ze willen graag zien wie jij bent en wat jij in je hebt en wat jij komt brengen en halen! Ik heb de audities als een fijne tijd ervaren. Het zijn eigenlijk gewoon lesdagen die je volgt. Ik vond het wel spannend, maar als je er vol ingaat, dan kun je alleen maar met een goed gevoel terugkijken.
Noa Thanks Lizzy!
Noortje super! dankjewel
Noortje En hoe ziet een gemiddelde lesweek er ongeveer uit?
ATD Mats Hey Noa, nee je hebt geen specifiek lespakket nodig voor de opleiding:)
Noa Bedankt Myrte!
Lizzy @noa: bedoel je dat het meetelt in de beoordeling? Vooropleiding wordt niet echt meegenomen in de beoordeling. Er zijn mensen die met 0 ervaring auditie doen en mensen die inderdaad al een MBO hebben gedaan, dat verschilt heel erg. Volgens mij heb je wel je havo-diploma nodig of dus een MBO opleiding, maar ik weet ook dat er studenten zijn die dat niet hebben (en bijvoorbeeld een test hebben gedaan).
ATD Mats @Noortje, een gemiddelde lesweek ziet er als volgt uit: in de ochtenden beginnen we altijd met bewegingslessen. Daarna spraakles of theorie. In de middag werk je dan aan middagblokken. Dit zijn spelblokken of muziektheaterblokken of blokken om zelf dingen te maken.
Noa Ja dat bedoelde ik. Dank jullie wel voor jullie uitgebreide antwoorden! :D
Charlotte Hi!! Raden jullie aan om nog een keer auditie te doen als de eerste keer niet lukt? Zo ja, hoe zou je je dan beter kunnen voorbereiden daarvoor en heeft een vooropleiding dan bijvoorbeeld nut?
Lizzy ❤️
ATD Stijn @Noortje, daarbij; een schoolblok loopt van vakantie tot vakantie. In zo’n blok volg je altijd één hoofdvak, dat je middagen vult op school naast de andere lessen. Dus na elke vakantie een ander hoofdvak!
Noortje top thanks!
Lizzy Sooooowieso vaker auditie doen! Er zijn mensen die 3 jaar of langer auditie doen en dan toch worden aangenomen! Doen!
Jonneke Hoi, vragen jullie nog een ander diploma als je in het buitenland eindexamen hebt gedaan?
Noortje ervaren jullie veel druk om te presteren?
Charlotte dankjewel!
ATD Mats @Janneke, dat weet ik niet precies. Minimaal moet je een MBO diploma hebben. Als je hier niet aan voldoet kan je altijd nog een 21+ toets doen. Dit is wat ik daarover weet:)
ATD Mats @Jonneke bedoel ik:)
Lizzy @Noortje: dat verschilt, maar dat valt ook gelijk van je af als je op school komt. Omdat je dan merkt dat je allemaal je eigen pad bewandelt. Maar natuurlijk, het is altijd even spannend. Ik weet in ieder geval dat ik hier uit de bocht mag vliegen, experimenteren en ‘fouten’ maken (die bestaan niet echt eigenlijk).
Jonneke @Mats dankjewel
ATD Mats @Noortje Ik vind de sfeer heel fijn op de ATKA. De docenten zijn heel erg goed, en je mag ook maken en het is erg breed. Veel vrijheid, en de school denkt met je mee en helpt je in jouw ontwikkeling en jouw wensen.
ATD Mats 70
Noortje ah chill dat er ook mentors zijn
Lizzy Ik heb voor de ATKA gekozen omdat er super veel alumni vanaf kwamen die ik super mega vet vond en vind, omdat er hier muziek is én spel én film én theorie etc. Deze school geeft zoveel mogelijkheden om je eigen pad uit te stippelen.
Noortje nice, dankje!
Charlotte Ah oké, dankjewel beide!
ATD Mats maar nu met corona iets minder
ATD Stijn Volgens mij zijn er zo’n 600-700 aanmeldingen. Er worden volgens mij 400 uitgenodigd voor de eerste ronde. In ronde 3 zijn er vaak nog 70 auditanten over. Uiteindelijk nemen ze maximaal 18 studenten aan.
Noortje En waarom hebben jullie voor de atka gekozen?
Lizzy @Charlotte: heel positief eigenlijk! We worden zo erg opgeleid om ons eigen werk te maken en autonome mensjes te worden
ATD Stijn @Noortje, het is heel menselijk om die druk te voelen. Tegelijkertijd moet je gewoon een lekker level van schijt creëren en doen wat jij wilt doen, maken wat jij wilt maken. Hier op school word je daarin goed begeleid. Voel je vrij om vooral fouten te maken, daarvan leer je het meest, dat is wel een beetje een motto op onze opleiding. Maar je wilt het natuurlijk graag met maximale uitkomst doen, dus soms sluipt die prestatiedruk nog wel een beetje binnen. Met je mentor kun je hier op school altijd het gesprek opengooien!
Noa Heel erg bedankt!
Noortje dankje!
Charlotte Is het oké om het eerste jaar nog niet in amsterdam te wonen of is dat niet echt te doen?
Noortje Is er in je klas veel verschil in hoe mensen naar kunst kijken, of wat voor soort kunst mensen maken?
Lizzy Ja! De klassamenstelling is heel divers (qua makerschap, interesses etc). Er zijn dus mensen die van abstracte performance art houden tot mensen die niet zonder musical kunnen leven.
Lizzy Hebben jullie nog wat laatste vragen? De chat eindigt zometeen alweer.
Lizzy Er is nog een andere van 15.30/16.00
ATD Stijn Yes! Je mentor blijft voor alle jaren dat je hier zit hetzelfde. Die kun je altijd aanspreken en volgt jouw hele loopbaan op school van begin tot eind. Dat is heel vertrouwd.
Charlotte Hoe zien jullie je vooruitzicht op werk?
Lizzy Hele dramatische punt had ik neergezet hahah
Noortje mag ook wel
ATD Mats volgens mij doen er normaal gesproken rond de 800 mensen auditie
Noortje dankjulliewel
Noortje nice dankjulliewel!
ATD Mats @charlotte. Ja dat is oke er zijn mensen die nog niet meteen in Amsterdam wonen of nog geen kamer vinden. Het is afhankelijk per persoon. Het is een intensieve opleiding dus veel reistijd erbuiten is wel zwaar.
ATD Stijn @Charlotte: hangt er een beetje vanaf waar je vandaan komt. Ik kom uit Friesland, dus ik móest wel op kamers. Sommige studenten komen uit Rotterdam, Leiden, Haarlem, Utrecht; dat zijn wel afstanden die nog te overbruggen zijn, maar het wordt wel steeds zwaarder naarmate je meer te doen krijgt op school. De meeste studenten wonen na een jaar wel in Amsterdam.
Noortje hahaha heel nice
Noortje en hebben jullie enig idee hoe veel mensen er auditie doen?
ATD Mats in de 3e ronde zitten 60 mensen
ATD Mats oh haha
ATD Stijn Graag gedaan!
Lizzy ❤️❤️
Charlotte voor nu niet meer, hartstikke bedankt💞
ATD Stijn @Charlotte: op school worden we goed voorbereid en opgeleid om straks door te stromen naar het werkveld. Je loopt ook stage in het vierde jaar, dat leg je ook contacten en dat is vooral de brug naar de praktijk. Je kunt ook je eigen werk creëren. We worden als zelfstandig, autonome kunstenaars opgeleid, ook deels op zakelijk vlak. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.
ATD Mats @Noortje, Iedereen is verschillend in wat voor werk ze het liefste maken. Je wordt ook uitgedaagd te verwoorden hoe je naar kunst kijkt en krijgt opdrachten om je stijl te ontwikkelen :)
Charlotte top, dankjewel weer @atdstijn en @lizzy :)
Charlotte dankjewel allemaal! <3
ATD Mats graag gedaan! :)
Milou Oké, bedankt :)
Hajar Om 15.30 begint deze chat weer en dan zitten we een half uurtje klaar voor jullie! Tot straks
Hajar Hallo allemaal! Wij zitten hier tot 16.00 om jullie vragen te beantwoorden. Brand los!
Merel Hoi! Ik zat net bij de videocall, en volgens mij had ik opgevat dat dit wel kan, maar ik wil het toch even nog zeker weten. Ik heb best veel dingen die ik doe buiten toneel, die me voor mijn gevoel ook juist weer helpen hierin. Stel ik heb een aantal wekelijkse cursussen die ik doe buiten de studie, baan om huur te onderhouden, mogelijk maatschappelijk werk, etc. Is hier ruimte voor?
Hajar Hi Merel! Dankjewel voor je vraag. Het eerste jaar is lastig te combineren met dingen van buitenaf. Er wordt aangeraden om het weekend ook niet te vol in te plannen, zodat je goed bij kunt komen van een intense lesweek. Vanaf het tweede jaar is er iets meer ruimte voor je eigen inbreng buitenaf. Maar: uiteindelijk is het ook aan jezelf, hoeveel kun/wil jij dragen buiten school? Als je daar zelf helder antwoord op kunt geven, is er ook het vertrouwen van de school dat je dit goed kunt inrichten.
ATD Levy Ik zal mezelf ook even voorstellen ik ben levy en ik zit atka 1 en ik zit samen met Hajar uit atka 2. als je nog een vraag hebt mag je hem vrij stellen en dan reageren wij vanzelf. :)
Merel Oke, dankjewel!
Milou Hoi, tijdens de video call had ik gehoord dat deze school heel breed gericht is wat betreft de opleiding. Dus niet alleen acteren, maar ook bijvoorbeeld dansen en zingen. Hoe is dit in vergelijking met andere scholen?
ATD Levy Ik kan niet spreken voor de andere scholen, en niet echt vergelijkingen. Maar ik denk dat je dat zelf wel kan ervaren als je een auditie doet of een open dag. als je hem iets specifieker kan stellen over onze school beantwoord ik hem graag.
Merel Over hetzelfde onderwerp nog, valt als je op de opleiding zit erover te communiceren hoe je dingen kan combineren? Stel er is noodzaak voor.
ATD Levy Ik heb al jaren geen Nederlands les meer mijn excuus. Ik bedoelde dat ik niet kan vergelijken.
ATD Levy @merel Goede vraag, persoonlijk vind ik dit ook zeer lastig. School luistert wel altijd als er iets aan de hand is of je even niet lekker in je vel zit of bijvoorbeeld belangrijkere dingen aan je hoofd hebt. Maar aanwezigheid is wel heel belangrijk
Milou Wat voor verschillende lessen heb je hier en hoe vaak zijn die lessen?
ATD Levy @merel maar dan zijn er altijd opties om een jaar te wachten met de opleiding en dan daarna terug te komen. Het is wel belangrijk dat er een basis is
ATD Levy @milou ons vakkenpakket bestaat elke dag uit bewegingsles- daarna hebben we bijvoorbeeld muziek les of teksttoneel blok
Merel Dus als je eenmaal aangenomen bent, blijf je ook aangenomen, ook als er een pauze in komt? Gebeurd het ook wel dat iemand blijft zitten? Of niet meer op de opleiding terug mag komen?
ATD Levy Dramaturgie en identiteit in het eerste jaar. uh ja- liedperforming. en daarnaast werken we vooral in blokken
Hajar @Merel Zeker. Ook als je een pauze neemt in overleg, ben je altijd welkom om je opleiding weer op te pakken. Blijven zitten is niet echt een optie; het kan wel zijn dat je een jaar overdoet, maar dat ziet er zo anders uit omdat het vakkenpakket er elk jaar anders uit ziet. En het gebeurt helaas ook dat je niet meer op de opleiding terug mag komen, maar ook dat is altijd in overleg over ofwel je attitude ofwel je artistieke ontwikkeling.
Hajar Hi Joel! Nee, dat is geen overweging. Centraal staat of je in de uiteindelijke klas past, maar dat is afhankelijk van duizenden factoren. Ik was 23 toen ik werd aangenomen, maar een schoolgenoot was bijvoorbeeld 26.
Hajar Hi Ole! Er worden er ongeveer 18 aangenomen.
Merel Gebeurd het vaak dat er iemand echt helemaal afvalt om die redenen?
Ole top thx!
Merel Is er een houding die de school graag ziet dat je hebt?
Joel Hai. Ik begreep dat er geen leeftijdslimiet is voor de opleiding. Maar ben nu al 27, zou dat een overweging voor jullie kunnen zijn om me niet aan te nemen?
Hajar Jazeker. In mijn ervaring is attitude het allerbelangrijkst. Je artistieke ontwikkeling is iets wat op haar eigen tempo gaat, en daar is alle ruimte voor, maar wat betreft je attitude is het belangrijk dat je gedisciplineerd bent, open staat voor feedback en nieuwsgierig bent.
Joel is deze chat nog open?
Merel Dankjewel!
Ole ik heb nog een vraagje, hoeveel mensen worden er per jaar aangenomen?
Merel Is er nog een tip die jullie graag zouden willen geven?
Hajar @Merel: de audities zijn spannend en je wil natuurlijk aangenomen worden, maar probeer in je eigen kracht te blijven staan en echt na te gaan of jij hier ook wil zijn. Heb vertrouwen in je eigenheid en dat wat jij vertelt relevant is, dat straal je uit en iemand die de ruimte durft te nemen zonder een ander te overschaduwen is goud waard.
Merel : )
Hajar Lieve mensen, zijn er nog vragen? Anders ronden wij af.
Coby hoi! ik ben een beetje in de war. is de atka nu de overkoepelende naam voor alle opleidingen die in het progamma staan of is het een losstaand iets?
Merel Wat houdt het kleinkunst gedeelte in? Vat ik het goed op dat dat het muziek, dans gedeelte is?
Coby hi
Hajar De ATD is de Academie voor Theater en Dans, waar verschillende opleidingen onderdeel van zijn, zoals Regie, Mime, de Balletacademie en duizenden anderen. Zo ook de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie (deATKA).
Coby Hi
Mille Hoi! Wat is het verschil tussen een opleiding tot theatermaker en een opleiding tot acteur?
ATD Levy @merel hey merel - van oudsher was dat een aparte school en die is op een gegeven moment samengevoegd met de toneelschool. Wat het inhoud is dat we er wel aandacht aan besteden: zoals we staan open voor cabaret en in liedperforming kom je ook veel in aanraking met het Nederlands luisterlied.
Hajar @Mille Onze opleiding leidt je op tot een autonoom kunstenaar, dat betekent dat acteren en maken allebei centraal staan. Het zwaartepunt ligt bij acteren, maar je studeert ook voor het maken van theater.
ATD Levy en kleinkunst is misschien een beetje een ouderwetse term- maar houd vaak indien een individu of een kleine groep die met weinig middelen een verhaal verteld met een boodschap dat kan in lied - cabaret - maar er zijn natuurlijk ook altijd andere vormen die we nog niet kennen. dus vooral de muziek maar het is ook maar de naam -
ATD Levy @merel heb ik je vraag zo een beetje beantwoord?
Merel Ja, heel erg bedankt voor jullie antwoorden!
Hajar Dan gaan wij nu afsluiten. Dank dat jullie er waren, fijn weekend en succes bij jullie vervolgstappen. Liefs! X
ATD Levy oke - hé heel erg bedankt voor jullie tijd en hopelijk tot snel! was gezellig HOI HOOI
Mille Wat voor werk kan je doen na deze opleiding?
Sara Hey, weten jullie toevallig hoeveel mensen zich aanmelden voor de regie opleiding? En hebben jullie nog tips voor de audities van de regie opleiding/ hoe je je er het best op voorbereid? Alv bedankt!

Meer informatie over de opleiding
Meer informatie over de opleiding, ga naar de opleidingspagina van Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie ATKA

Studentenprojecten

Muziektheatercollectief n00b - Laura Bakker en Isabelle Kafando (afgestudeerd, 2021)

Afstudeerproject Collectiet - Pip Lucas, Shelley Bos, Damaris de Jong en Sam Kosterman (opleiding Productie Podiumkunsten) (afgestudeerd, 2021)
Afstudeervoorstelling 'Follow or Fall Low' - Alidtcha Binazon en Bodine Sutorius (Mime Opleiding) (afgestudeerd, 2021)
Afstudeervoorstelling 'De Worm In Het Zijn' - Teun Donders en Jasper Stoop (afgestudeerd, 2021)

Muziektheatercollectief WUSS 'Lekker Gaan' 

Theatermaakproject 'DE BUBBEL - Tiyatro Performansı - Hood Amsterdam' - ATKA-studenten onder leiding van Ilgin Abeln

Online muziektheaterproject van ATKA-studenten onder begeleiding van Martin Verheesen en Wilko Sterke

Ben je benieuwd naar de afstudeerprojecten van onze studenten? Neem een kijkje op de Lichting 2021 projecten-pagina 

acteren atd-opendag create performance theater