The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Welkom bij de opleiding Theaterdocent Verkort

Ben jij professioneel acteur, regisseur, mimespeler of performer en wil je je werkveld verbreden en leren werken met ongetrainde spelers? Theaterdocent Verkort richt zich op theaterprofessionals die hun huidige praktijk willen verdiepen en verbreden. Deze intensieve opleiding leidt je in twee jaar part-time op tot theaterdocent en maker. In dit tweejarige programma behaal je je eerstegraads lesbevoegdheid (Bachelor of Education) en ben je startbekwaam om les te geven en theater te maken in het zeer diverse (educatieve) werkveld van de theaterdocent. Op basis van voldoende werk- en/of studie-ervaring krijg je de benodigde vrijstelling om deze studie in twee jaar te kunnen volgen.   

De opleiding kenmerkt zich door een studentengroep met een grote diversiteit aan achtergronden (sociaal, cultureel, gender en leeftijd) en ervaring. De opleiding is een lerende organisatie die zich sterk verbindt met de actualiteit.  Het onderwijs beweegt mee met de kwaliteiten van de studenten en de ontwikkelingen in en vragen uit de praktijk.  


Live video call

Maak kennis met de opleiding.
In gesprek met artistiek leider en studenten van de opleiding Theaterdocent Verkort.

Let op: Zoom installeren? Klik hier

Zaterdag 29 januari 13:00 - 14:00 uur
Live zoomsessie met studieleider en studenten van de opleiding Theaterdocent Verkort.

Zaterdag 29 januari 15:00 - 16:00 uur
Live zoomsessie met studieleider en studenten van de opleiding Theaterdocent Verkort.

Live chat

Zaterdag 29 januari
12:00 - 13:00 uur 
14:00 - 15:00 uur

Stel je vragen over de opleiding aan de studieleider en onderwijsassistent van Theaterdocent Verkort in de live chat tijdens de bovengenoemde tijden. 
ATD Theaterdocent Verkort Dennis Meyer Welkom op de chatsessie van Theaterdocent Verkort. Stel hier je vragen.
ATD Jolien Scholte Test 2 voor Dennis
ATD Jolien Scholte test voor Dennis
ATD Theaterdocent Verkort Dennis Meyer Welkom bij Theaterdocent Verkort
Kim van Goor Hoi, ik ben Kim. Ik heb theaterwetenschappen gestudeerd aan de UVA en ik heb de toneelschool in Utrecht gedaan, de acteurs opleiding. En ik ben heel enthousiast over jullie opleiding. Ik vroeg mij af wat zijn de toelatingseisen? (qua auditie etc.)
Aileen Hallo daar! Leuk om op deze manier toch nog een Open Dag mee te maken. Ik heb een vraag over de opleiding Theaterdocent Verkort. Welke vakken krijg je?
Kim van Goor Beste Dennis & Jolien, ik vroeg mij af wat de toelatingseisen zijn voor de opleiding?
ATD Theaterdocent Verkort Dennis Meyer @Kim: Toelatingseis is een bachelor theater of vergelijkbare ervaring. Je meldt je aan voor de selectie en daar toon je schriftelijk aan wat je achtergrond is en je motivatie. Op basis daarvan word je uitgenodigd voor de tweede ronde die fysiek plaatsvindt op de ATD (hopenlijk). En dan is er nog een derde ronde. We hebben op 14 februari en op 7 maart een INFORMATIE+MAALTIJD+LES waar je nog meer inzicht kunt krijgen in de opleiding. Informatie staat hier op de website.
ATD Jolien Scholte @Aileen: Je krijgt diverse vakken op gebied van theorie en praktijk. Kunst & theorie, dramaturgie, keuzevakken kunst & theorie, facetten va overdracht. We werken veel in modules waarin praktijk en theorie samenkomen.
ATD Theaterdocent Verkort Dennis Meyer @Aileen: Ons onderwijs bestaat uit praktijkonderwijs, vakken en modules. Praktijkonderwijs betekent dat je in de praktijk werkt en begeleidt wordt door een praktijkbegeleider. Vakken zijn vakken op artistiek, pedagogisch/didactisch en interpersoonlijk vlak. Modules zijn bijvoorbeeld: maken vanuit een bron; theatereducatie in het basisonderwijs en in het middelbaar onderwijs, visieontwikkeling, en verschillende projecten die opgezet worden vanuit de actualiteit.
ATD Theaterdocent Verkort Dennis Meyer @Kim: heb ik je vraag beantwoord?
Aileen Bedankt voor jullie antwoorden, Dennis en Jolien. Wat interessant dat er ook keuzevakken zijn. Ik zag op de website staan dat het ook een lerende opleiding is/ Houdt dat, naast verbinding met maatschappelijk discours, ook in dat de leerlingen zelf behoefte aan kunnen geven aan bepaalde extra vakken die ze missen op de opleiding?
ATD Theaterdocent Verkort Dennis Meyer Hierbij de link naar informatie over INFORMATIE+MAALTIJD+LES op 14 feb en 7 maart https://www.atd.ahk.nl/opleidingen-theater/theaterdocent-voltijd-verkort/theaterdocent-verkort-programma/langskomen/
Aileen Eigenlijk is mijn vraag: wat houdt het zoal in. :)
Aileen Een lerende opleiding.
Kim van Goor (Sorry, de tekst verscheen niet, dus ik dacht dat ik iets verkeerds gedaan had) Super, dankjewel, heel duidelijk. Dus dan kan ik mij het beste aanmelden via de site? Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat bijvoorbeeld de fysieke opdracht is, voor de auditie, of moet ik dat rustig afwachten en ben ik nu gewoon te enthousiast? ;)
ATD Jolien Scholte @Aileen: je kunt zeker ook samenwerken met studenten uit andere opleidingen.
ATD Jolien Scholte @Aileen: dat is in de hoofdfase van de studie mogelijk op basis van de vaardigheden van de student. Het kan zijn dat een student op bepaald vakgebied meer scholing of minder scholing nodig heeft en samen met de student wordt onderzocht of de opleiding daarin kan voorzien. Een traject op maat zover het mogelijk is..
Aileen Wat gaaf. OK.
Aileen Ik zag al bij de introductiefilmpjes van de studenten dat het best uit elkaar ligt waar mensen werken als docent. Sommige neigen meer naar regisseur in maatschappelijk veld en andere echt als theaterdocent. Heel inspirerend om te zien.
ATD Jolien Scholte @Kim: je krijgt opdrachten op gebied van vormgeven / werken in de rimte en theatermaken. Tijdens de selectie opereer ja als speler en als docent / maker.
Aileen Ik vroeg me nog af op welke manier je afstudeert. Is dat ook met een voorstelling of concreet project? Ik kan me voorstellen dat het er aan ligt wat voor soort praktijklessen je geeft naast de opleiding.
ATD Jolien Scholte @Kim ik bedoel werken in de ruimte
Aileen Nog een vraag: werk je tijdens de opleiding soms ook samen met studenten van andere opleidingen binnen de ATD? Bijvoorbeeld met de productieopleiding of scenografieopleiding of wordt het op de een of andere manier aangemoedigd je te verbinden met andere opleidingen?
Aileen Wat is het verschil tussen creatorschap en makerschap? :)
Kim van Goor Dank, ook heel helder. Ik kan me voorstellen dat het nodig is om voor sommige vakken ook met speler te werken op school. Is dat iets wat de docerend maker zelf organiseert? Dus vraagt een maker zijn eigen spelers of krijg je soms ook een groep toegewezen?
Aileen Bedankt voor de antwoorden, tot nu toe. Ik moet zeggen dat het echt geweldig klinkt! Het sluit perfect aan bij waar ik naar op zoek ben.
ATD Jolien Scholte @Aileen, je bent van harte welkom om je aan te melden! kijk ook nog even naar de twee avonden die we organiseren.Hierbij de link naar informatie over INFORMATIE+MAALTIJD+LES op 14 feb en 7 maart https://www.atd.ahk.nl/opleidingen-theater/theaterdocent-voltijd-verkort/theaterdocent-verkort-programma/langskomen/
ATD Jolien Scholte @Kim: je bent van harte welkom om je aan te melden! De middelbare school kun je inzetten als praktijkplek maar het is ook interessant om andere doelgroepen te ontdekken tijdens de opleiding.
ATD Jolien Scholte @Aileen:Het eindwerk is een puzzel waarbinnen je de uiteinden van de driehoek die samen het vak vormen; creatorschap, docentschap en makerschap, op eigen wijze vormgeeft en naar je hand zet. Een belangrijke stap richting een eigen stijl als docerend theatermaker. Deze laatste fase richt zich vooral op de zoektocht naar een innerlijke noodzaak, naar de verhalen die je wilt vertellen, de plekken waar je die wilt overdragen en de mensen met wie je wilt werken. Het is ook een fase van de studie waarin je je kennis en kunst met betrekking tot dit vak kunt versterken, verbreden en verdiepen.
ATD Jolien Scholte @Kim: je organiseert zelf je spelers, tijdens de opleiding moet je ook 8 praktijkuren lesgeven, deze praktijkplek dien je zelf te organiseren. De opleiding kan helpen bij het vinden van spelers.
ATD Jolien Scholte @Aileen: bij creatorschap ligt het accent op de bewustwording van de student wat betreft het in de wereld zetten van diens kunstprojecten. Draagvlak creëren. Hoe pak je dit aan? Welke stappen moet je zetten? welke partijen moet je hierbij betrekken. Hoe voer je (beleids)gesprekken? Bij makerschap ligt het accent op het maken (vormgeving, in de ruimte, spel, verbeelding, gebruik van een locatie etc) van theater.
Kim van Goor Super! Ik geef sinds september 16 uur les op een Middelbare school, misschien kan dat helpen voor mijn praktijkuren? Hoe dan ook, ik word steeds enthousiaster over de opleiding, dus ik ga me snel aanmelden. Bedankt voor alle duidelijke informatie, Warme Groet Kim
Aileen Bedankt Jolien en Dennis! Ik zwaai ook af. Ik ga me ook zeker aanmelden voor de opleiding. Hartelijke groet, Aileen ps. Creatorschap iets met intentie/visie? Makerschap: het ambacht? Bedacht ik me net.
Aileen Geweldig! Bedankt voor het antwoord. Helemaal helder!
ATD Theaterdocent Verkort Dennis Meyer Dag. Welkom op de chat van Theaterdocent Verkort
Mille Hallo! Wat voor werk kan je allemaal gaan doen na deze opleiding?
Mille Hallo! Wat voor werk kan je gaan doen na deze opleiding? Kan je ook acteur/actrice worden?

Meer informatie over de opleiding
Meer informatie over de opleiding, ga naar de opleidingspagina van Theaterdocent Verkort

Studenten aan het woord

Ben je benieuwd naar de afstudeerprojecten van onze studenten? Neem een kijkje op de Lichting 2021 projecten-pagina 

Fotografie: Sjoerd Derine

acteren atd-opendag bachelor creative lesgeven management performance producing regie theater