Gerben Vaillant

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

'In elk werk stel ik een scheur centraal tussen de mens en de wereld waarin ze leeft, of dat nu de sociale context is waarin we ons bewegen of een wereldbeeld dat is opgebouwd en langzaam uit elkaar valt omdat het niet meer bij ons past of wij niet meer passen in dat wereldbeeld. Mijn fascinatie gaat uit naar waar het de mens niet meer probleemloos lukt een onderdeel van een / het geheel te zijn en er een afstand ontstaat; een ontwrichting, een gat, een breuk, een scheur die veel verschillende vormen en grootten kent en op verschillende plekken kan ontstaan. Een scheur die belichaamd kan worden, verbeeld, verteld of gedacht.'


Na een afgeronde studie docent theater (ArtEZ Arnhem) studeert Gerben Vaillant (1994) af aan de mime-opleiding waar hij zich tot maker en performer ontwikkelde. Hij is het meest geïnteresseerd in dat wat nog geen identiteit heeft, of dat wat zich tussen al het identificeerbare in beweegt; 'het ding'voordat iets vorm heeft gekregen, of dat wat 'iets' is als het niet meer is wat het voorheen was. In die tussenruimte moet een mens gevoelig zijn, omdat hij/zij/hen vaak nog geen strategie heeft om met dat wat we nog niet kennen om te gaan. Die gevoeligheid is zowel fysiek als rationeel en daar wil hij het publiek in meenemen.


Als maker werkt hij radicaal en gevoelig. Het liefst beweegt hij zich tussen de disciplines in. Niet om een Gesamtkunstwerk te maken, maar om strategieën te ontdekken vanuit het ene veld, en die te ontwikkelen in het andere veld. Zo gaat bewegen moeiteloos over in het schrijven, en is hij bezig met strategieën vanuit dans in filosofie, of vanuit architectuur in dramaturgie, om uiteindelijk een nieuw gebied te kunnen betreden.


Met als doel; het denken van het ondenkbare en vormen vinden voor het ontastbare. 

Graduation projects:

Graduating as a maker:

In een serie van drie afstudeervoorstellingen heb ik me beziggehouden met het zoeken naar een manier om de veranderlijkheid van realiteit voelbaar te maken. Op het Be-Connected festival zal de film-versie van één van de voorstellingen te zien zijn:Le petit-déjeuner sur l'herbe (somewhere)

Le petit-déjeuner sur l'herbe (somewhere) lijkt nog het meest op een anarchistisch schilderij van een constant afbrokkelende tussenwereld met dunnen plastic wanden. Een mistroostige plek waar desondanks mensen verblijven die proberen er het beste van te maken. Ze zoeken het beste uitzicht dat ze hier kunnen vinden. Net daarin schuilt een atmosferische poëzie die van het ruwe en ongepolijste beeld een schilderij maakt dat zonder moeite uiteenvalt in dans of tragedie. Het daagt je als toeschouwer (getuige?) uit telkens weer je manier van kijken los te laten, waardoor je in het marginale een vreemd soort van schoonheid kunt ontdekken.

Te zien op en vanaf zaterdag 26 juni 20:45

Concept / Regie: Gerben Vaillant
Spel: Tim van Dongen, Jesse Debille, Charlotte Gillain, Jente de Motte, Luuk Weers
/ Film: Alessio Reedijk / Begeleiding: Loes van der Pligt, Jan Taks / Fotografie: Elliot Dehaspe / Met dank aan: Timon Persoon, Hessel Hilgersom / en de AHK mime-opleiding

Graduating as performer:

(Als speler vind ik het aangaan van een persoonlijke verbinding met hetgene dat ik aan het performen ben het belangrijkst. Daarbij denk ik graag over performen als het op de vloer brengen van een (fysiek) archief van alles wat ik gezien, gemaakt en gedacht heb, waardoor ik nieuwe ingangen biedt en meedenk in het maakproces, zowel vanaf de vloer als aan de kant. Ik schuw geen complexiteit en ben niet bang voor vaagheid of abstractie. In tegendeel: Het is juist mijn verlangen om proberen een publiek daarin mee te kunnen nemen. 

Als speler wil ik het rationele, het fysieke en de verbeelding aan elkaar verbinden.)

Honey, I'm talking about devotion


Graduation piece of mime 2021

Tuesday June 28, 2021 - 21:15 (and available to watch at any moment after the premiere)


Honey,

This story is not new. We know it all. We live and we die.

Same old, same old. Over and over.

You won't see something groundbreaking, unique, new or defiant.

There will be no sublime message. You were warned.

Enter the space and enjoy the ride.


Performed by: Aleksej Ovsiannikov, Charlotte Gillain, Gerben Vaillant, Niels van Heijningen, Ruth Borg, Rachel Schuit* and Tom de Ronde*  /  Director: Fabián Santarciel de la Quintana / Light Design: Paulina Prokop  / Camera: Alessio Reedijk / Photography: Vincent van Woerkom / Executive producer: Sanne van Loenen / Assistant producer: Gellbrich Metselaar / Sound technician: Geert Oddens / Light technician: Marco Broere / Sound advice: Robbi Meertens 

*Due to some unfortunate injuries both Rachel and Tom will not be performing on the recording of this performance.

Mocht je in contact willen komen, mail gerust naar gerbenjohn@hotmail.com of zoek me op op instagram of facebook.